Yönetmelikler (1)
DELEGE SEÇİMİ VE GENEL KURUL YÖNETMELİĞİ
Bu yönetmeliğin amacı; Genel Kurulları oluşturacak delege ve temsilcilerin seçimi ile Genel Kurullar öncesi, sırası ve sonrasında uyulacak esas ve usulleri düzenlemektir.
KAPSAM:
Bu yönetmeliğin düzenlediği konular:
- İşyeri Temsilcilerinin işyeri yürütmelerinin seçilmesinde,
- İl Temsilciler Kurulunun oluşturulmasında,
- Şube Meclisinin oluşturulmasında,
- Şube Genel Kurul delegelerinin belirlenmesinde,
- Genel Meclisin oluşturulmasında,
- Genel Merkez Genel Kurul delegelerinin belirlenmesinde,
- Yapı-Yol Sen Merkez ve Şubelerinin Genel Kurullarının yapılması sırasında, uyulması gereken esas ve yöntemlerdir.
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER
MADDE 1: DELEGE SEÇİM YÖNTEMİ
Sendika Şubesi Olağan Genel Kurulunu oluşturacak delegelerin 3/4’ü Şube faaliyet alanına giren işyerlerinde bu yönetmeliğin 2. maddesinde öngörülen tarihte fiilen çalışan Yapı-Yol Sen üyeleri tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre seçilir.
MADDE 2: DELEGE SEÇİMİNE KATILACAK ÜYELERİN TESBİTİ
Şube Yönetimince, Olağan Genel Kurulun yapılacağı tarihten önce üyelikleri yapılan ve Genel Merkez tarafından tasdik edilen Yapı-Yol Sen üyelerinin ad ve soyadlarını, sendika sicil numaralarını gösteren liste hazırlanır.
Delege seçimine söz konusu listede yazılı bulunanlar katılabilir. Bu tespit işleminden sonra başka işyerlerine naklen atamaya tabi tutulanlar, eğer yeni işyerinde işe başlamışlar ise nakledildikleri işyerinde delege seçiminde aday olabilir, oy kullanabilirler. Üye listeleri ilan edildikten sonra yapılacak olan nakiller, işyerlerinin Şube Genel Kurullarına gönderecekleri delege sayısını ve şubelerin genel merkez genel kuruluna gönderecekleri delege sayısını etkilemez.
MADDE 3: DELEGE SEÇİM TARİHİ, YERİ VE SAATİ
Her işyerinde delege seçiminin yapılacağı tarih, yer, seçimin başlayacağı ve sona ereceği saat Şube Yönetim Kurulunca belirlenir ve üyelere duyurulur. Delege seçimine katılabilecek olan üye listeleri onaylanmak üzere bir üst yazı ile Sendika Genel Merkezine iletilir.
MADDE 4: BELGELERİN İNCELENMESİ
Sendika Genel Merkezine gönderilen belgeler, Yürütme Kurulunca incelenir. Düzeltmeler yapılarak veya aynen onaylanır. Her işyerinin delege sayısı Ana Tüzüğün 30 maddesine göre tespit edilerek işyerlerinde seçilen delege listeleri Genel Merkezde bir sureti saklanır, diğer tüm onaylı belgeler ilgili Şubeye gönderilir.
MADDE 5: DELEGE SEÇİMİYLE İLGİLİ İLAN VE TUTANAK DÜZENLENMESİ
Sendika Genel Merkez Yürütme Kurulunca onaylanan;
- Her işyerinde seçime katılacak sendika üyelerinin ad ve soyadları, sendika sicil numaralarını belirtir liste,
- Her işyerinde seçilecek delege sayısı,
- Her işyerinde delege seçiminin yapılacağı tarih, yer, başlama ve bitiş saati,
Delege seçiminin yapılacağı tarihten (seçim tarihi hariç) 7 gün önceden ilgili işyerlerinde sendika ilan tahtasında, ilan tahtası yoksa üyelerin topluca görebilecekleri mahallerde, şube yönetimince ilan edilir. İlan (3) işgünü askıda bırakılır. İlanın askıya çıkarılması ve indirilmesi sırasında en az iki işyeri temsilcisi tarafından tutanak düzenlenmesi zorunludur. Ancak işyeri temsilci sayısı 1 olan işyerlerinde temsilci ve belirleyeceği bir üyenin katılımıyla tutanak düzenlenerek imza altına alınır.
MADDE 6: ÜYE LİSTELERİNE İTİRAZ
İlgili işyerinde çalışan üyeler, işyerinde ilan olunan sendika üyeleri listesine askı süresinin bitiminden itibaren (2) işgünü içerisinde listeye yazılması gerektiği halde adı ve soyadının, sendika sicil numarasının listede bulunmadığı, yanlış yazıldığı, listeye yazılmaması gereken başka üyelerin veya sendika üyesi olmayan kişilerin listeye yazıldığı başka üyelerin ad ve soyadlarının, sendika sicil numaralarının yanlış yazıldığı gerekçeleriyle Şube Yürütme Kuruluna itiraz edebilirler.
Şube Yürütme Kurulu itirazın alınmasını müteakip, itirazın yapıldığı gün hariç en geç (2) işgünü içinde inceler, yerinde görürse listede gerekli düzeltme yapılmak ve onaylanmak üzere aldığı kararı en geç bir gün içinde Sendika Genel Merkezi’ne bildirir. Genel Merkez Yürütme Kurulunca Şube Yürütme Kurulu kararı onaylandığı takdirde en geç bir gün içinde Şubeye bildirir. Şube Yönetimince itiraz eden üyeye keyfiyet hemen tebliğ edilir ve ilan yerinde, diğer üyelere yazı ile duyurulur.
İtirazın Şube Yürütmesince reddolunması halinde Sendika üyesi Şubenin kendisine tebliğ tarihinden itibaren (tebliğ günü hariç) (1) gün içinde Sendika Genel Merkezine başvurabilir.
Genel Merkez Yürütme Kurulu itirazın alınmasını müteakiben ve seçim takvimini de aksatmayacak bir sürede itirazı inceler ve kesin olarak kabul veya reddeder.
İtirazın kabul veya reddi halinde, sonuç en seri vasıtayla ilgili Şubeye ve itiraz eden sendika üyesine bildirilir.
Şube Yürütme Kurulu, kendisine iletilen karar doğrultusunda durumu derhal ilan yerinde Sendika üyelerine duyurmakla yükümlüdür.
Üyelerin itiraz haklarını kullanma süreleri kesin olup, sürelerin geçirilmesinden sonra yapılan başvurular usul yönünden kesin olarak reddolunur.
Sendika üyelerinin bu maddede öngörülen itirazları kabul edilse bile, Genel Merkez Yürütme Kurulunca değişiklik kararı alınmadıkça, o işyeri için evvelce karara bağlanarak işyeri ilan yerinde Sendika üyelerine duyurulan delege sayısı değiştirilemez.
MADDE 7: DELEGE SEÇİMLERİNİN YAPILABİLECEĞİ GÜNLER
Delege seçimleri ilke olarak işgünlerinde yapılır. Delege seçimlerinin yapılacağı işyerinde seçime katılacak üyelerin sayısı, bir tam günden az sürede seçimin tamamlanacağı miktarda ise, seçim süresinin bir günden az süre olarak belirlenerek ilanı mümkündür.
MADDE 8: DELEGE SEÇİMİNİN YÖNETİLMESİYLE GÖREVLİ KURUL SEÇİM VE OY TASNİF KURULU:
Her seçim sandığı başında delege seçiminin başlayacağı saatten yarım saat önce seçim mahaline gelen mevcut Sendika üyelerinin kendi aralarında açık oylama ve oy çokluğu ile seçecekleri en az (3) kişilik bir Seçim ve Oy Tasnif Kurulu oluşturulur.
Yapılan oylama sonucu Seçim ve Oy Tasnif Kuruluna seçilenlerin ad ve soyadlarını, Sendika sicil numaraları gösteren bir tutanak düzenlenir.
Bu kurula ancak oy kullanma hakkı bulunan Sendika üyeleri seçilebilirler. (Ancak Genel Merkez Yöneticisinin üyeliğine ilişkin hüküm saklıdır)
Seçim ve Oy Tasnif Kurulu oy kullanma işleminin düzenli olarak yapılması ve (9.) madde esaslarına göre kullanılan oyların tasnif ve sonuçlarını tespit işlemlerini yapmakla görevli ve yükümlüdür.
MADDE 9: OY KULLANMA YÖNTEMİ
Delege seçimine katılacak Sendika üyeleri Seçim ve Oy Tasnif Kurulunun gözetiminde ad ve soyadlarını, sendika sicil numaralarının yazılı bulunduğu listeye göre kimlik tespiti yapılarak oy kullandıktan sonra listeye imza attırılır. Üyeler Seçim ve Oy Tasnif Kurulu tarafından hazırlatılan Mahallerde Sandık Kurulundan alacakları zarfa gizli olarak oy pusulalarını koyup oy sandığına atmak suretiyle oylarını kullanırlar.
MADDE 10: OY KULLANMA SÜRESİ
- Delege seçimleri, ilgili işyeri delege seçim listesinde adları yazılı üyelerin tamamının oylarını kullandığının tespiti halinde seçim süresinin bitmesi beklenmeden,
- Delege seçim listesinde adları yazılı üyelerin tamamı oylarını kullanmamış olsa dahi belirlenen süre sonunda Sandık başında bekleyen yoksa oylama işlemine son verilir, Sandık başında bekleyenler varsa isimleri belirlenerek onların da oylarını kullanmaları beklenir.
Oy kullanma bittikten sonra Seçim ve Oy Tasnif Kurulu durumu bir tutanakla tespit ederek oyların sayımına geçilir.
MADDE 11: OY SANDIĞI
Oy sandıklarının boş olduğu Seçim ve Oy Tasnif Kurulunca üyelerin gözleri önünde saptanarak tutanağa bağlanır. Oy sandıkları her işyeri için ayrı ayrı uygun mahallere konulur.
MADDE 12: DELEGE SEÇİMİNİN YAPILMASINA İLİŞKİN ESASLAR OY ZARFLARI
Oy pusulasının içerisine konulup kapatılacağı zarflar, Sendika Şubesince tek tip olarak hazırlanır, zarf üzerine Yapı-Yol Sen mührü de vurulur.
MADDE 13: OY PUSULASININ NİTELİĞİ VE HAZIRLANMASI
- Delege olmak isteyen üyelerin kendi aralarında oluşturduğu listeler veya kişisel olarak delege seçilmesi istenen üyeleri kapsayan oy pusulaları da hazırlanabilir. Bu pusulalar el yazısı ile, daktilo ile düzenlenmiş veya matbu olabilir.
- Üyeler sözü edilen pusulaları kullanabilecekleri gibi, oy kullanacakları mahallerde pusulalarda yazılı üyelerden seçilmesini istemediklerini çizerek yerine başka bir üye yazabilirler veya seçilmesini istemediklerinin üstünü çizmekle yetinebilirler.
- Üyeler, kişisel olarak da önceden veya oy verilecek mahalde başka kâğıt üzerinde oy pusulası hazırlayıp oylarını kullanabilirler.
- Oy pusulaları herhangi bir cins, renk ve boyuttaki kâğıttan hazırlanmış olabilir.
MADDE 14: DELEGELİĞE ADAYLIK
Delege adaylığı için seçim başlamadan önce, Seçim ve Oy Tasnif Kuruluna delege adayı olunduğuna dair başvuruda bulunula bilinir.
MADDE 15: OY VERİLECEK DELEGE SAYISI
Her üye ancak o işyerinde seçilmesi karara bağlanan ve ilan edilen delege sayısı kadar üyenin adını ve soyadını oy pusulasına yazabilir ya da işaretleyebilir.
MADDE 16: OYLARIN GEÇERLİ SAYILACAĞI HALLER
Oy pusulasında o işyerinden seçilecek delege sayısından az üyenin adı yazılmış ya da işaretlenmiş ise, oy pusulası yazılan ve işaretlenen üyeler yönünden geçerli sayılır. Yönetmeliğin 13. maddesinde öngörülen esaslara uygun oy pusulaları geçerlidir.
MADDE 17: OYLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI HALLER
- Tek tip ve mühürlü zarflar içerisine konulmayan ya da birden fazla konulan oy pusulaları tümden geçersiz sayılır.
- Oy pusulasında o işyerinden seçilecek delege sayısından fazla üyenin adı yazılmış ya da işaretlenmiş ise, o oy pusulası tümden geçersiz sayılır.
- Oy pusulasına imza atılamaz, oy kullananın adı ve soyadı yazılamaz veya herhangi işaret konulamaz, Sendika üye listesinde yazılı olanlar dışındakilerin ismi yazılamaz. Bu kurallara aykırı olarak düzenlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılır.
MADDE 18: OYLAMA SONUÇLARININ TESBİTİ, SAYIM, DÖKÜM VE DUYURU İŞLEMLERİ
- Sayım, delegelik için oy verilen üyelerin ad ve soyadları sandık başında bulunan üyelerin duyabileceği şekilde yüksek sesle okunarak tamamlanır. Sayım sırasında Tasnif Kurulunun iki üyesi ayrı ayrı oy verilen üyelerin ad ve soyadlarının ye aldığı sayım cetvelinde aldıkları oyları işaretlerler, daha sonra oyların sayımı Tasnif Kurulu tarafından yapılır.
- İşyerinde seçilen delegeler en yüksek oy alandan başlayarak belirlenir.
- Seçilecek son delegeye veya delegelere eşit oy çıkması halinde, üyelerin gözleri önünde Sandık Kurulu tarafından, bir üyeye kura çektirilerek kazanan veya kazananlar belirlenir sonuçlar, Sandık ve Tasnif Kurulu tarafından imzalanacak bir tutanakla tespit olunur ve seçim mahalli ile işyerinde ilan edilir. Sandık ve Tasnif Kurulu tarafından düzenlenen tutanak oy pusulaları ile oy zarfları Sendika Şubesi Sekreteri’ne belgelerin sayısını belirtir bir tutanakla teslim edilir. Bu belgeler Şube Olağan Genel Kurulu kesin sonucuna kadar saklanır.
MADDE 19: OY PUSULASININ TEKRAR SAYIMI
Sayım Cetvelleri arasında mutabakat sağlanamaması, gözlemci olarak bulunan Sandık ve Tasnif Kurulu üyelerinden birinin veya birden fazla kurul üyesinin, sandık başında seçim sonuçlarını izleyen üyelerden bir veya birkaçının isteği halinde, sayım bir kez daha tekrarlanır. Tekrarlama işlemi sırasında oy pusulaları istekte bulunanların görecekleri ve işitecekleri şekilde sayılır ve sonuç ayrıca tutanağı bağlanır.
MADDE 20: DELEGE SEÇİMİNE İTİRAZ
- Delege seçimlerine, seçimin serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esaslarına uyulmadığı gerekçesiyle ve somut olay belirtilmek suretiyle delege seçimine katılan üye veya üyeler tarafından seçim tarihini izleyen (seçim günü hariç) (3) işgünü içinde Şube Başkanlığına verilecek dilekçe ile itiraz olunabilir.
- Şube Başkanlığı, itiraz dilekçesinin alınmasını müteakip en kısa sürede Şube Sekreteri’ne teslim edilen tüm seçim belgelerini ve itiraz dilekçesini en seri vasıtayla Sendika Genel Merkezi’ne ulaştırır.
- Genel Merkez Yürütme Kurulunca gerektiğinde itiraz eden üyeler, Sandık ve Tasnif Kurulu üyeleri de dinlenerek ve Şubeden gönderilen evrak, seçim pusulası ve zarfları incelenerek itirazın kabulü veya reddi yolunda kesin karar verilir.
- İtirazın kabulü halinde, Sendika Genel Merkez Yürütme Kurulunca, itiraza konu işyerindeki delege seçimi iptal olunur. O işyerine ait, evvelce ilan edilen delege seçimine katılmaya hak kazanan Sendika üyeleri listesi değiştirilmeksizin delege seçiminin belirlenecek en yakın tarihte yenilenmesi kararlaştırılır ve bu doğrultuda işlem yapılması için ilgili Şube Başkanlığı’na talimat verilir.
- Şube Yürütme Kurulu, Sendika Genel Merkez Yürütme Kurulunun aldığı karar ve talimata uygun olarak gerekli kararları almak, işlemleri yapmak ve uygulamak zorundadır.
Bu madde uyarınca üyelerin delege seçimine itiraz süresi kesin olup, süre geçirildikten sonra yapılacak itirazlar usul yönünden reddolunur.
İKİNCİ BÖLÜM İŞYERİ TEMSİLCİLERİ- İŞYERİ YÜRÜTMESİ- İL TEMSİLCİLER KURULU
MADDE 21: İŞYERİ
İşyeri, aynı üretim süreci içinde yer alan iş ünitelerini kapsayan bir bütündür. İşyeri tek bir üniteden oluştuğu gibi birden fazla üniteden de oluşabilir.
Herhangi kuruluşun merkez teşkilatına bağlı, Daire Başkanlıkları, Şube Müdürlükleri, Şeflikler, Sosyal Tesisleri vb. birimleri aynı adreste bulunuyorsa tek işyeri olarak kabul edilir. Merkez teşkilata bağlı Daire Başkanlıkları, Şube Müdürlükleri, Kreş, Şeflikler vb. birimler ayrı adreste bulunuyorsa ayrı işyeri olarak kabul edilir.
Kuruluşa bağlı taşra teşkilatına bağlı Şube Müdürlükleri, Şube Şeflikleri, Sosyal Tesisleri vb. aynı adreste bulunuyorsa tek işyeri olarak, farklı adreste bulunuyorsa ayrı işyeri olarak kabul edilir.
MADDE 22: İŞYERİ TEMSİLCİLERİ GENEL SEÇİM ZAMANI VE SEÇİLME USULLERİ
- 1. Olağan Genel Kurul öncesi 6 aylık süre aranmaz. İşyeri Temsilcileri Şube Genel Kurulu delege seçimleri yapılmadan 6 (altı) ay önce tüm işyerlerinde yenilenir
- İşyeri Temsilci seçimlerinde bu Yönetmeliğin 5. maddesinde Delege seçimi için belirtilen kurallar ve uygulamalar aynen geçerlidir.
- İşyeri Temsilcisi seçimleri işyeri üyelerinin salt çoğunluğunun katılımı ile yapılır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığında en geç 15 gün içinde yapılacak ikinci toplantıya katılanlarla seçim yapılır.
- Üye sayısı 20’den fazla olan işyerlerinde 1/20 oranında işyeri temsilcisi seçilir. Bağımsız ünite durumundaki işyerlerinde de 20’den az üye de olsa bir işyeri temsilcisi seçilir.
MADDE 23: İSTİFA, EMEKLİLİK, TAYİN VB. NEDENLE İŞYERİ KURULU TEMSİLCİSİNİN SEÇİMİ
Bir işyerinde emeklilik, tayin, istifa ve boşalma nedeniyle İşyeri Kurulu Temsilcileri sayısı işyeri toplam kurul temsilcileri sayısının en az 1/3’e ulaştığında eksik temsilcilerin tamamlanması amacıyla işyeri temsilciliği seçimi yapılır.
Seçim işyeri yürütmesi tarafından Şube Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde en geç bir ay içinde yapılır.
MADDE 24: İŞYERİ YÜRÜTMELERİNİN BELİRLENMESİ
İşyeri yürütmeleri tüzüğün 44. maddesindeki işyeri temsilci sayılarına göre işyeri kurulları tarafından işyeri temsilcileri arasından seçilir. İşyeri temsilcileri seçildiği zaman işyeri yürütme kurulu da seçilir.
MADDE 25: İL TEMSİLCİLER KURULU
- Her ilde işyeri temsilcilerinin katılımı ile oluşur. İl Temsilciler Kurulunun üye sayısı göz önüne alınarak üye sayısı 20’den az olan, aynı hizmeti gören işyerleri Şube Yönetim Kurulunca birleştirilebilir.
- İlçelerdeki işyeri temsilcilerinin kendi aralarından belirledikleri temsilci, İl Temsilciler Kuruluna katılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ŞUBE GENEL KURULLARI
MADDE 26: ŞUBE GENEL KURULUNUN OLUŞTURULMASI
- Şube Temsilciler Kurulu üyeleri Şube Genel Kurulu delegeleridir.
- Şube Temsilciler Kurulu üye sayısının 3 katı kadar delege seçim bölgelerinden seçilir.
- Şube Genel Kurulu, Şube Temsilciler Kurulu ve seçim bölgelerinden seçilen delegelerle birlikte yapılır.
MADDE 27: ŞUBE MECLİSİNİN OLUŞTURULMASI
- Şube Yürütme (7 üye), Denetleme (3 üye), Disiplin (3 üye),
- İl Temsilciler Kurulu üyeleri aynı zamanda Şube Meclisinin de üyeleridir.
- Şube Meclisi en çok 75 kişiden oluşur.
- Şubeye bağlı il/illerdeki temsilci sayısı 62 kişiden (75-13) fazla ise her işyerinden Şube Temsilciler Kuruluna gidecek üye sayısı, Temsilci sayılarında 1/62 oranında azaltılarak belirlenir.
ÖRNEK A VE B
Şubeye bağlı iki il olsun. A ilinde 100 işyeri temsilcisi B ilinde 50 işyeri temsilcisi olsun. A ilindeki Temsilciler Kurulu 10 işyerinden B ilindeki işyerleri de 5 işyerinden oluşsun.
A İLİ B İLİ
1: İşyeri Temsilci Sayısı 5 1. İşyeri Temsilci Sayısı
- İşyeri Temsilci Sayısı 10 2. İşyeri Temsilci Sayısı
- İşyeri Temsilci Sayısı 12 3. İşyeri Temsilci Sayısı
- İşyeri Temsilci Sayısı 7 4. İşyeri Temsilci Sayısı
- İşyeri Temsilci Sayısı 8 5. İşyeri Temsilci Sayısı
- İşyeri Temsilci Sayısı 30
- İşyeri Temsilci Sayısı 8
- İşyeri Temsilci Sayısı 6
- İşyeri Temsilci Sayısı 3
- İşyeri Temsilci Sayısı 11
A İLİNDE
- İşyeri 62/150 x 5 = 2,1-2
- İşyeri 62/150 x 10 = 4,1-4
- İşyeri 62/150 x 12 = 4,96-5
- İşyeri 62/150 x 7 = 2,89-3
- İşyeri 62/150 x 8 = 3,31-3
- İşyeri 62/150 x 30 = 12,39-12
- İşyeri 62/150 x 8 = 3,31-3
- İşyeri 62/150 x 6 = 2,48-3
- İşyeri 62/150 x 3 = 1,24-1
- İşyeri 62/150 x 11 = 4,55-5
B İLİNDE
- İşyeri 62/150 x 12 = 4,96-5
- İşyeri 62/150 x 8 = 3,31-4
- İşyeri 62/150 x 13 = 5,37-5
- İşyeri 62/150 x 15 = 6,20-6 5 İşyeri 62/150 x 2 0,83-1 Temsilci gönderecektir.
A İLİNDEN B ilinden
- İşyeri 4- 1. İşyeri 9-5
- İşyeri 7-4 2. İşyeri 8-4
- İşyeri 9-5 3. İşyeri 9-5
- İşyeri 5-3 4. İşyeri 11-6
- İşyeri 6-3 5. İşyeri
- İşyeri 21-12
- İşyeri 6-3
- İşyeri 4-3 Şube Temsilciler Kurulu A ilinden
- İşyeri 2-1 41, B ilinden 21 Temsilci ile oluşacaktır.
- İşyeri
MADDE 28: ŞUBE GENEL KURUL DELEGELİĞİNE ESAS ŞUBE TEMSİLCİLER KURULUNUN BELİRLENMESİ
Şube I. Olağan Genel Kurul öncesi Şube Temsilciler Kurulunu Şube Yönetim Kurulunu belirleyerek karara bağlar (I. Olağan Genel Kurulundan önce 4 aylık süre aranmaz). Şube Genel Kurullarından 4 ay öncesine kadar Şube Meclisini oluşturan üyeler Şube Genel Kurul delegeleridir. Bu süreden sonra geri çekilen üye yerine gelen temsilci Şube Genel Kurulunda delege olamaz. Eski Temsilcinin (geri çekilen temsilcinin) delegeliği devam eder.
MADDE 29: DELEGE SEÇİM BÖLGELERİ, İŞYERLERİNİ BİRLEŞTİRME İŞLEMLERİ
- İşyerlerinin birleştirilmesiyle seçim bölgesi oluşturulabilir.
- Seçim bölgelerinin oluşturulmasına Şube Meclisi yetkilidir.
- Seçim bölgeleri ile ilgili bilgiler Şube Yürütme Kuruluna ve Merkez Yürütme Kuruluna bildirilir.
MADDE 30: ŞUBE GENEL KURULU DELEGELERİ
- Şube Meclisi üye sayısının 3 katı kadar delege işyerlerinden seçilir.
- Öncelikle her seçim bölgesine 1 delegelik verilir.
- Şubenin toplam üye sayısı delege sayısına bölünür. Bir delegelik için anahtar Sayı bulunur.
- İşyeri üye sayıları anahtar üye sayısına bölünür. İşyerinden Şube Genel Kuruluna katılacak delege sayısı bulunur.
- Şube Meclisi üyelerinin tamamı Şube Genel Kurulunun doğal delegesidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM MERKEZ GENEL KURULU
MADDE 31: MERKEZ GENEL KURULUNUN OLUŞTURULMASI
Merkez Genel Kurulu Genel Merkez Yürütme, Denetleme ve Disiplin Kurulu üyeleri ile Şube Genel Kurulundan seçilen delegelerden oluşur.
MADDE 32: MERKEZ GENEL KURULU DELEGE SAYILARININ TESPİTİNDEKİ ESASLAR
- Yönetmeliğin 2. maddesi gereğince Şubelerin hazırladıkları listeler Merkez Yürütme Kurulunca onaylanır.
- Yapı-Yol Sen Ana Tüzüğünün 12. maddesi gereğince her Şubenin çıkaracağı Merkez Genel Kurul Delege sayısı tespit edilir.
- Her Şubenin Genel Merkez Genel Kurul Delege Sayısı Şube Genel Kurullarından önce diğer şubelerin üye ve çıkaracağı delege sayısıyla birlikte şubelere bildirilir.
MADDE 33: MERKEZ GENEL KURULU DELEGELERİNİN ŞUBE GENEL KURULUNDA BELİRLENMESİ
- Her Şubenin, Genel Merkez Kuruluna göndereceği delegenin Şube Genel Kurulunda seçilecek delege sayısının %50 fazlası kadar delege şube genel kurulunda seçilir.
- Delegeler aldıkları oy oranlarına göre sıralanırlar.
- Delege listesi onaylanmak üzere Genel Kuruldan en geç on beş gün önce Genel Merkeze gönderilir.
MADDE 34: YAPI-YOL SEN GENEL MECLİSİNİN OLUŞUMU
- Genel Meclisi oluşturacak üyelerin Şubelere dağıtımı tüzüğün 24.
maddesine göre Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılır. Şube Yönetim Kuruluna bildirilir.
- Şube Temsilciler Kurulu ilk toplantısında Genel Temsilciler Kurulu üyelerini seçer. Genel Temsilciler Kurulu üye listesi Şube Yürütme Kurulunca Merkez Yürütme Kuruluna bildirilir.
MADDE 35:
Bu yönetmeliği Merkez Yürütme Kurulu ve Şube Yürütme Kurulları yürütür.
MADDE 36:
Bu yönetmelik değişikliği 23/08/2024’te Yapı-Yol Sen Genel Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
KADIN MECLİSLERİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER
MADDE 1: AMAÇ
Bu Yönetmeliğin amacı, YAPI-YOL SEN Merkez Kadın Meclisi, YAPI-YOL SEN Şube Kadın Meclisi ve YAPI-YOL SEN İşyeri Kadın Meclisi organlarının oluşması, toplanması ve yapacakları çalışmalara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
MADDE 2: KAPSAM
Bu Yönetmelik, YAPI-YOL SEN Merkez Kadın Meclisi, YAPI-YOL SEN Şube Kadın Meclisi ve YAPI-YOL SEN İşyeri Kadın Meclisi organlarının toplanması, çalışması ile ilgili usul ve esasları düzenler.
MADDE 3: DAYANAK
Bu Yönetmelik Yapı-Yol Sen Tüzüğüne uygun olarak düzenlenmiştir.
İKİNCİ BÖLÜM YAPI-YOL SEN MERKEZ KADIN MECLİSİ
MADDE 4: YAPI-YOL SEN MERKEZ KADIN MECLİSİNİN OLUŞUMU
Genel merkezde kurulacak Merkez Kadın Meclisi, Merkez Kadın Sekreteri ve Merkez Yürütme Kurulu kadın Yürütme Kurulu üyeleri, Merkez Denetleme ve Disiplin Kurullarının kadın üyeleri, şubeleri temsilen Şube Kadın sekreterleri, Şube Yürütme Kurulu kadın üyeleri, Şube Denetleme ve Disiplin Kurullarının kadın üyeleri ile her şubenin Kadın Meclisinden seçilecek 1 temsilci katılımı ile toplanır. Şube kadın sekreterinin katılamadığı durumlarda Şube Kadın Sekreteri yerine şube kadın meclisinden seçilecek 1 kişi Merkez Kadın Meclisine katılır.
MADDE 5: YAPI-YOL SEN MERKEZ KADIN MECLİSİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
- Merkez Kadın Meclisi, yılda en az iki kez (altı ayda bir) olağan ve önceden belirlenen gündemle toplanır. Merkez Kadın Meclisi, Merkez Kadın Meclisi üyelerinin 1/3’ünün yazılı çağrısıyla, Merkez Kadın Sekreteri tarafından olağanüstü olarak toplantıya çağrılabilir.
- Olağan toplantı gündemi, toplantının yeri ve zamanı toplantı tarihinden 30 gün önce yazılı olarak şubelere bildirilir. Olağanüstü toplantıların gündemi ise, toplantıdan en geç 48 (kırk sekiz) saat önce Merkez Kadın Sekreteri tarafından hazırlanıp yazılı olarak gönderilir.
Bu bildirimde elektronik posta kullanılabilir.
- Toplantıyı yürütmek üzere Meclis üyeleri içinden en az 3 kişilik divan kurulu oluşturulur. Ayrıca 3 kişiden oluşan sonuç bildirgesi yazım komisyonu toplantı öncesinde seçilir. Divan Kurulu kendi içinde dönüşümlü olarak toplantının yürütmesini sağlar.
- Şube kadın meclislerinden gelen öneriler, şube kadın meclislerinin toplantısı sonucunda raporlaştırılarak Merkez Kadın Meclisine sunulur. Merkez Kadın Meclisi Şube Kadın Meclisi raporlarını değerlendirerek tüzük ve genel kurul kararlarına aykırı olmayacak şekilde gerekli kararları alır. Merkez Kadın Meclisinin kadın çalışmaları konusunda aldığı kararlar Genel Meclis ve Merkez Yürütme Kurulu tarafından esas alınır.
- Yerellerde kadın üyelerin ve işkolumuzda çalışan tüm kadınların yaşadığı sorunlara ortak çözümler üretilmesi için çaba gösterir.
- İşyerlerinde kadın politikalarının derinleştirilmesi ve hayat bulması amacıyla çalışmalar yürütür; kadın politikalarını belirler.
- Karar almada ilke olarak ikna yöntemi ve oydaşmayı esas alır. Kararlarını toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alır. Karar yeter sayısı, Kadın Meclisi üye tam sayısının üçte biridir.
- Toplantı Sonuç Bildirgesi hazırlanarak toplantının bitiminden önce okunur, kabul edilir. Toplantının tümü tutanak altına alınır.
- Genel sendikal politikalara ilişkin önerilerini Yapı-Yol Sen Genel Meclisi’ne sunar.
- Merkez Kadın Meclisi ihtiyaç duyduğu çalışma birimlerini oluşturur. Çalışma birimi, kendi alanı ile ilgili çalışmaları yapar, çalışmalarını Merkez kadın meclisine sunar. Çalışma birimlerine gerekli durumlarda ilgili alan temsilcileri ve uzmanları da çağrılabilir. Sürekliliğin oluşturulması açısından çalışma birimleri bir çalışma dönemi (3 yıl için ) için oluşturulur. Dönem içinde çalışma birimlerine katılanların sayısında eksilmeler olduğu takdirde yeni katılımcılar birimlere dahil edilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YAPI-YOL SEN ŞUBE KADIN MECLİSİ
MADDE 6: ŞUBE KADIN MECLİSİNİN OLUŞUMU
Şube Kadın Meclisi Şube Kadın Sekreterliği başkanlığında işyerlerindeki bütün kadın üyelerin katılımı ile oluşur.
MADDE 7: YAPI-YOL SEN ŞUBE KADIN MECLİSİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
- Şube Kadın Meclisi, şubedeki kadın çalışmaları hakkında yetkili karar alma organıdır. Şube Yürütme Kurulu alınacak kararları yürütecek organdır.
- Şube Kadın Meclisi en az altı ayda bir kez toplanır. Katılımcıların salt çoğunluğu ile karar alır. Şube Yürütme Kurulu Toplantıların amaca uygun olarak yürütülmesinden birinci derecede sorumludur.
- Şube Kadın Sekreteri tarafından, Şube Kadın Meclisi toplantı gündemi meclis katılımcılarına toplantının 7 gün öncesinden bildirilir. Şube Kadın Sekreteri tarafından, gündem okunur, açılış ve süreç değerlendirilmesi yapılır. Şube Kadın Sekreteri ile birlikte toplantıyı yürütecek divan için meclis üyelerinden bir yazman ve bir üye belirlenir ve toplantı yürütülür. Şube Kadın Sekreterince belirlenen başlıklar dışında Şube Kadın Meclisinin önerileri doğrultusunda gündem belirleyebilir veya belirlenmiş gündemi değiştirebilir. Belirlenen gündemler için, gerektiğinde atölye çalışmaları, çalışma birimleri ve komisyon çalışmaları gibi ön hazırlıklar yapılabilir.
- Şube/İl Temsilcilik raporu ve İşyeri Kadın meclislerinden gelen raporların birleştirilmesi ve ortaklaştırılması çalışmalarda esas alınır. Şube kadın meclisinde oluşturulan bir komisyonla kararlar yazılı hale getirilerek şube kadın meclisinin onayına sunulur. Kararlar Şube Kadın Sekreteri tarafından Şube Meclisine ve Şube Yürütme Kuruluna bilgi olarak sunulur. Kararların uygulanması konusunda Şube Kadın Sekreteri ve Şube Yürütme Kuruluna yetki verir.
- Şube Kadın Meclisi ihtiyaç duyduğu çalışma birimlerini oluşturur. Bu çalışma birimleri Şube Kadın Sekreteri başkanlığında en az ayda bir toplanır. Çalışma birimi, kendi alanı ile ilgili çalışmaları yapar, çalışmalarını şube kadın meclisine sunar Çalışma birimlerine gerekli durumlarda ilgili alan temsilcileri ve uzmanları da çağrılabilir. Çalışma birimleri tüm kadın üyelerin katılımına açıktır. Sürekliliğin oluşturulması açısından çalışma birimleri bir çalışma dönemi (3 yıl için) için oluşturulur. Dönem içinde çalışma birimlerine katılanların sayısında eksilmeler olduğu takdirde yeni katılımcılar birimlere dahil edilebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM YAPI-YOL SEN İŞYERİ KADIN MECLİSİ
MADDE 8: YAPI-YOL SEN İŞYERİ KADIN MECLİSİNİN OLUŞUMU
İşyeri Kadın Meclisi, İşyerindeki, kadın YAPI-YOL SEN üyelerinden oluşur. Toplantıların işyerinde tam katılımlı yapılması esastır. Üye olmamakla birlikte sendikanın amaç ve ilkelerini benimseyen kadın iş yeri çalışanları toplantıyı izleyebilirler. İşyeri kadın meclislerinde sendikamıza üye olamayan farklı statülerde çalışan(işçi, taşeron işçi vb.) kadınlar kendileri ile ilgili konularda toplantıya katılabilirler, iş yeri düzeyinde kadınların taleplerini ve sorunlarını meclise sunabilirler. Üye olanlar dışındaki katılımcıların görüş hakkı olmasına karşın oy hakkı yoktur. İş yeri Kadın Meclisi toplantılarına Şube Kadın Meclisinin veya Şube Yürütme Kurulunun bilgisi dâhilinde uzmanlar çağırılıp görüş alınabilir.
MADDE 9: YAPI-YOL SEN İŞYERİ KADIN MECLİSİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
- İşyeri Kadın Meclisi, İşyeri temsilcisinin çağrısıyla ilk toplantısını gerçekleştirerek bir kadın temsilci belirler daha sonraki toplantı çağrıları belirlenen kadın temsilci aracığı ile yapılır. Toplantılar Şube Kadın Meclis toplantısı öncesi gerçekleştirir. Toplantılarda işyeri düzeyinde alınan kararlar planlanır ve Şube Kadın Meclisine sunulacak öneriler oluşturulur.
- İşyeri Kadın Meclisi, periyodik toplantısını şube kadın meclisi toplantısı öncesi yapar. Olağanüstü durumlarda kadın işyeri temsilcisinin çağrısı ile toplanır.
- İşyeri Kadın Meclisi, işyeri düzeyinde kadın karar organıdır. İşyerindeki çalışmalar bu organın karar alabilmesine uygun biçimde yaşama geçirilir. Kadın İşyeri temsilcisi alınacak kararların işyeri düzeyinde yaşama geçmesi yönünde çaba gösterir. Şube Kadın Meclisine taşınacak kararların iletilmesinde birinci derecede sorumludur.
- İşyeri Kadın Meclisinin oluşturulmasından Şube Kadın Sekreteri sorumludur.
YÜRÜRLÜK:
Bu yönetmelik değişikliği 23/08/2024’te Yapı-Yol Sen Genel Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Anahtar Kelimeler:Yol, Yapı, Altyapı, Çevre ve Şehircilik,AFAD ve Tapu Kadastro Kamu Emekçileri Sendikası