DİSİPLİN KURULLARI YÖNETMELİĞİ

MADDE 1: AMAÇ

Bu yönetmeliğin amacı, Yapı-Yol Sen Genel Merkez ve Şube Disiplin Kurullarının kuruluş, kapsam, yetki ve görevleri ile soruşturma usulleri, disiplin cezalarını, bu cezalara itirazı ve yargı yoluna başvurulmasını düzenlemektir.

MADDE 2: KAPSAM

Bu yönetmeliğin düzenlediği disiplin kurulları ve kapsadığı örgütlülük alanı şunlardır.

Yapı-Yol Sen Merkez Disiplin Kurulu: MYK, MDK ve İl Temsilcilik üye ve yöneticileri ile Merkez Genel Kurul ve Merkez Genel Meclis toplantıları zamanını kapsayacak şekilde üye ve yöneticileri,

Yapı-Yol Sen Şube Disiplin Kurulu: Şube, şubeye bağlı ilçe temsilcilik üye ve yöneticileri,

MADDE 3: DAYANAK

Bu yönetmelik Yapı-Yol Sen tüzüğüne dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 4: DİSİPLİN KURULLARININ KURULUŞU

Merkez Disiplin Kurulu, Genel Merkez Genel Kurulu tarafından, yargıç gözetiminde gizli oy açık sayım ilkesine göre seçilen 3 asil, 3 yedek üyeden oluşur.

Şube Disiplin Kurulları, Şube Genel Kurullarında gizli oy açık sayım ilkesine göre seçilen 3 asil, 3 yedek üyeden oluşur

MADDE 5: DİSİPLİN KURULUNUN İŞ BÖLÜMÜ

Disiplin Kurulları, seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra 7 gün içinde en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak, üyeleri arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazman seçerler.

MADDE 6: DİSİPLİN KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ

a- Sendikanın amaç ve ilkelerine, genel kurul ve yetkili organ kararlarına aykırı hareket edenler ile üyelik ve yöneticilikle bağdaşmayan fiilleri işlediği öne sürülen, kendisine iletilen üye ve yöneticiler hakkında soruşturma yapar, iddia kanıtlanırsa ilgiliye bu yönetmelikte belirtilen cezalardan yetkisine giren ve uygun olanını verir.

b- Yönetim ve Denetleme Kurullarını bilgilendirir.

c- Gerekli yazışmaları yapar.

d- Gerektiğinde genel kurula rapor verir.

       MADDE 7: DİSİPLİN KURULLARININ TOPLANMA ZAMANI

Disiplin Kurulları başkanın çağrısı üzerine asil üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır. Kendisine iletilen üye ve yöneticilerin durumunu görüşmek üzere en geç 15 gün içinde toplanır. Başkanın ya da 2 üyenin yazılı çağrısı üzerine olağanüstü toplanabilir.

MADDE 8: DİSİPLİN KURULLARINI TOPLANMA VE KARAR YETER SAYISI

Disiplin Kurullarının toplanma ve karar alma yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğudur. En az 2 üyenin aynı doğrultudaki oyu ile de karar alır.

MADDE 9: YÖNETİCİ VE ÜYELERİN DİSİPLİN İLE İLGİLİ GÖREVLERİ

Sendika yöneticileri ve üyeleri disiplin kurulunun soruşturmalarını kolaylaştırmak ve belgelerin değerlenmesine yardımcı olmakla yükümlüdür. Disiplin Kurullarının soruşturmalar ve toplantılar ile ilgili harcamaları sendika bütçesinden karşılanır. Harcırahları genel kurul kararında yöneticiler için belirtilen harcırahlar gibi ödenir.

MADDE 10: DİSİPLİN KURULUNA BAŞVURMA

Uyarı ve kınama cezasını gerektiren başvurular: Üyelikten çıkarmayı gerektirmeyen, sendikanın amaç ve ilkelerine, genel kurul ve yetkili organ kararına aykırı hareket edilmesinde kastı olmayan, ancak ihmali olanlar ile üyelik ve yöneticilikle bağdaşmayan fiilleri işlediği kanısına varılan üye ve yöneticiler hakkında başvuru yönetim kurulları vasıtası ile disiplin kuruluna yazılı olarak yapılır. Şikâyet edilen kişi disiplin kurulunda görevli ise şikayet bir üst disiplin kuruluna, şikayet edilen kişi merkez disiplin kurulunda görevli ise şikayet merkez disiplin kuruluna yapılır, ancak kurul soruşturma ve toplantılarını şikayet edilen üye olmaksızın yapar. Şikâyet edilen kişi hakkında bu yönetmeliğin 2. maddesine göre hareket edilir. Şikâyet başvurularını disiplin kurulunun soruşturmasını kolaylaştıracak bilgi ve belgelerden sağlanabilenler de eklenir.

Üyelikten çıkarmayı gerektiren başvurular: Tüzüğün 8-a ve b fıkralarında belirtilen usule göre karar alınarak, yukarıdaki fıkrada belirtilen fiilleri kasten hareket ederek işleyenler hakkında yukarıdaki fıkraya göre hareket edilir.

       MADDE 11: BAŞVURU ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLER

Disiplin Kuruluna yazılı başvuru üzerine, kurul başkanı kurul üyelerini en geç 15 gün içinde toplantıya çağırır. Şikâyet edilen kişi merkez disiplin kurulu üyesi ise bu kişi toplantıya katılamaz. Disiplin Kurulu başvuru belgelerini inceler, bunları soruşturma açmaya yeterli görürse, bir üyesini veya üyelerini soruşturmacı olarak yetkilendirip, soruşturmayı açar. Soruşturmacı üye veya üyeler hakkında soruşturma açılan kişinin ön ifadesini alarak, konu ile ilgili tanık ifadelerine başvurur, konuyu yerinde inceleyip her türlü belge ve bilgiye başvurur, gerektiğinde bilirkişi incelemesi yaptırabilir. Soruşturmacı üye veya üyeler soruşturma sonucunda bir rapor hazırlar ve kurula sunar. Kurul iddiayı ciddi bulursa soruşturulan kişinin savunmasını alır. Soruşturma açıldığı günden itibaren en geç 4 ay içerisinde sonuçlandırılıp, karar alınmak zorundadır.

MADDE 12: SAVUNMA HAKKI

Şikâyet edilene savunma hakkı tanınmadan ceza verilemez. Savunma için ön soruşturma aşamasında 3 gün, son soruşturma aşamasında en az bir hafta savunma için süre tanınır. Disiplin Kurulunun yazılı istemlerine rağmen süresi içinde mazeretsiz olarak ifade ve savunma vermeyenler hakkında dosyadaki bilgi ve belgelere göre karar verilir.

MADDE 13: KARARLARIN GEREKÇELENDİRİLMESİ

Disiplin Kurulları kararları gerekçeli olmak zorundadır. Gerekçeli kararlar karar defterine yazılır ve ilgilisine yazılı olarak yönetim kurulu vasıtası ile bildirilir.

MADDE 14: İTİRAZ HAKKI

Ceza verilen üye ve yöneticiler, Şube Disiplin Kurulunca verilen disiplin cezalarına karşı Merkez Disiplin kurulunu, Merkez Disiplin Kurulunca verilen disiplin cezalarına karşı Merkez Genel Kuruluna, Merkez Genel Kurulu veya Yapı Yol Sen Genel Meclisi tarafından üyelikten çıkarılma kararı verilen üye ve yöneticiler ise kararın kendilerine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde görevli yargı organına itiraz edebilirler. Bu durumdaki üye ve yöneticilerin üyeliği askıda kalır, mahkeme kararı kesinleşince karara göre hareket edilir. Şube disiplin kurulları tarafından verilen cezalar ilgiliye tebliğ edildikten sonra en geç 15 gün içinde merkez disiplin kuruluna itiraz edilebilir. Merkez disiplin kurulu itiraz üzerine kendisine gelen itiraz dosyasını duruma göre ya soruşturma açarak ya da dosya üzerinden en geç 2 ay içerisinde kesin olarak karar verir. Merkez disiplin kurulunun doğrudan verdiği kararlara karşı kararın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde genel kurula sunulmak üzere itiraz dilekçesi Merkez Disiplin Kuruluna gönderilir. Merkez Disiplin Kurulu bu şekilde itiraz edilen dosyaları bir rapor eşliğinde hazırlayarak, genel kurula sunar. Genel kuruldan bir ay önce sunulacak itiraz dosyaları ya da üyelikten çıkarılacak dosya varsa bunu MYK’ ya bildirmek durumundadır. Tüzüğün 8/b maddesinin 5 ve 6. Fıkralarındaki suçlar nedeniyle haklarında üyelikten çıkarılma cezası verilen üye ve yöneticilerin dosyaları Genel Meclis toplantısından 15 gün önce Merkez Yürütme Kuruluna bildirilir.

MADDE 15: ELEŞTİRİ HAKKI VE DEMOKRASİ MÜCADELESİ

Yapı-Yol Sen üye ve yöneticilerinin eleştiri hakları sendikal demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ayrıca demokratik mücadelede kullanılan yöntem ve usuller ile eleştiri hakkının kullanılması disiplinsizlik olarak nitelendirilemez.

MADDE 16: DİSİPLİN CEZALARI

Üye ve yöneticilere verilecek disiplin cezaları şunlardır:

a- Uyarma

b- Kınama

c- Üyeliğin askıya alınması

d- Üyelikten çıkarma Aynı davranış nedeni ile üyelere verilecek disiplin cezaları, yöneticilere verilecek disiplin cezalarından daha ağır olamaz.

      MADDE 17: UYARI CEZASINI GEREKTİREN DURUMLAR

Uyarma cezası, üyelik ve yöneticilikle bağdaşmayan fiilleri işleyenlere verilir. Bu durumda ilgili yazılı olarak uyarılır.

      MADDE 18: KINAMA CEZASINI GEREKTİREN DURUMLAR

Kınama cezası, sendikanın amaç ve ilkelerine, genel kurul ve yetkili organ kararlarına kasten olmaksızın ihmalen hareket edenler ile üyelik ve yöneticilikle bağdaşmayan filleri işleyenlere verilir. Bu durumda ilgiliye bu davranışlarından kaçınması gerektiği yazılı olarak bildirilir. MADDE 19: ÜYELİĞİN ASKIYA ALINMASI

Merkez Disiplin Kurulu tarafından Sendika ana tüzüğünün 8/b maddesinin 1,2,3 ve 4. Fıkralarına göre haklarında üyelikten çıkarılması gerektiği kararı alınan üye ve yöneticilerin üyeliği askıya alınarak çıkarma istemi ile Genel Merkez Genel Kuruluna sevk edilir.

Sendika ana tüzüğünün 8/b maddesinin 5 ve 6. Fıkralarına göre haklarında üyelikten çıkarılması gerektiği kararı alınan üye ve yöneticilerin üyeliği askıya alınarak üyelikten çıkarma istemiyle Genel Meclise sevk edilir.

Üyeliği askıya alınanların sendika organlarındaki görevi sona erer.

MADDE 20: ÜYELİKTEN ÇIKARMA

Üyelikten çıkarma cezası, madde 19 uyarınca üyeliği askıya alınıp, çıkarma istemi ile Genel Kurula sevk edilenler hakkında Genel Kurulun veya Tüzüğün 8. Maddesi b. Bendince Genel Meclisin vereceği cezadır.

MADDE 21: CEZALARIN TEKERRÜR ETMESİ

Uyarı cezası alan üye, bir genel kurul dönemi içinde tekrar uyarı cezasını almayı gerektiren bir fiil işlerse, bu defa kendisine kınama cezası verilebilir. Kınama cezası alan üye, bir genel kurul dönemi içinde tekrar kınama cezasını almayı gerektiren bir fiil işlerse, bu defa kendisine üyelikten çıkarılma mekanizması işletilir.

MADDE 22: CEZA VERME YETKİSİ

Şube disiplin kurulu uyarı ve kınama cezalarını, merkez disiplin kurulu uyarı, kınama ve üyeliğin askıya alınması cezasını, merkez genel kurulu ve Genel meclis üyelikten çıkarma cezasını verir. Şube disiplin kurulu vermeye yetkili olduğu cezadan daha ağır bir ceza vermek kanısına varırsa, dosyayı teklifi ile usule uyarak, merkez disiplin kuruluna gönderir.

MADDE 23: TUTULACAK DEFTER, DOSYA VE KAYITLAR

Disiplin Kurulları aşağıdaki dosya, defter ve kayıtları tutarlar. a- Karar Defteri (Noter onaylı) b- Gelen evrakın aslının, giden evrakın suretinin konduğu dosyalar c- Gelen – Giden evrak kayıt defteri (Kendisi havale etmek koşuluyla yönetim kurulu ile aynı gelen- giden evrak kayıt defteri tutulabilir.)

MADDE 24: TAMAMLAYICI KURALLAR

Bu yönetmelikte düzenlenmemiş olan konularda, sendikanın tüzük, genel kurul kararları, yönetmelik ve benzeri belgeleri ile genel hukuk kuralları uygulanır.

MADDE 25: YÜRÜRLÜK TARİHİ

Bu yönetmelik değişikliği 23/08/2024’te Yapı-Yol Sen Genel Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

MADDE 26: YÜRÜTME YETKİSİ

Bu yönetmeliği Yapı- Yol Sen Merkez Disiplin Kurulu yürütür.

MALİ İŞLEYİŞ YÖNETMELİĞİ

MADDE 1: AMAÇ

Bu yönetmelik; Yapı-Yol Sen’in Genel Merkez ve şubelerinin yasalara, tüzüklere ve genel kurul kararlarına uygun olarak yapılmasını, 4688 sayılı yasa ve tüzüğün mali hükümleri gereği, genel    onay görmüş ilkeler doğrultusunda Yapı-Yol Sen’in bir bütün olarak merkez ve şubelerin mali işleyişin yönlendirilmesini amaçlar.

MADDE 2: KAPSAM

Bu yönetmenlik Yapı-Yol Sen’in Genel Merkez ve Şubelerinde yürütülen bütçe, gelir-gider harcama, mal ve hizmet alım-satım ile ilgili işlemleri kapsar.

MADDE 3: DAYANAK

Bu yönetmenlik; Yapı-Yol Sen’in Tüzüğü ile Yasa ve Yönetmeliklere dayanılarak düzenlenmiştir.

MADDE 4: YETKİ

Sendikanın gelirlerini toplama ve bunları harcama yetkisi Genel Merkeze aittir. Genel Merkez, Şubelere harcama yetkisi verir.

MADDE 5:

Sendikanın mali işlerini Genel Merkezde Genel Mali Sekreter, Şubelerde Şube Mali Sekreteri yürütür Muhasebeci, mali müşavir tutmaya Genel Merkez yetkilidir.

MADDE 6:

Genel Mali Sekreter ve Şube Mali Sekreterin görev ve yetkileri Yapı-Yol Sen’in Tüzüğünde belirtilmiştir.

MADDE 7: BÜTÇE

Gelirler:

4688 sayılı Yasa ve Sendikamız Tüzüğüne aykırı olmamak koşuluyla sendikanın gelirleri şunlardır.

Üye aidatları,

Üyelerden alınan bağış ve yardımlar,

Sosyal ve kültürel etkinliklerden elde edilen gelirler,

Faiz ve kur farkı gelirleri,

Üye Aidatları:

Üye aidatları üyelerin aylık gelirlerinin (damga vergisi matrahı üzerinden) % 0.7 (Binde Yedi) oranında iş yerindeki mutemet veya saymanlıklar tarafından kesilerek Genel Merkezin kamu bankalarında açtığı hesaplardan birine en geç 5 gün içerisinde aktarılır.

Bağış ve Yardımlar:

Sendika Tüzüğü ile yasa hükümlerine ters düşmeden üyelerden bağış alınabilir. Bağış ve yardımlar ek bir kararla bütçede gösterilir. Genel merkezce harcama esaslarına göre harcanabileceği gibi şubelere de aktarılabilir.

Sosyal ve Kültürel Etkinliklerden elde edilen gelirler:

Genel merkez ve şubeler Sosyal ve Kültürel etkinlikler yapabilir. Bu etkinliklerde ticari amaç güdülmez. (Örgütsel dayanışma hedeflenir) gelirin tamamı en geç 1 hafta içerisinde Genel Merkez hesabına aktarılır.

Gerektiğinde MYK kararı ile şubeye avans verilebilir.

Yayın Gelirleri:

Çıkartılacak yayın, kitap dergi vb. etkinliklerden elde edilecek gelirler Genel Merkez hesabına aktarılır.

Faiz Gelirleri:

Sendika gelirlerinin harcamalardan sonra kalan bölümünü vadeli hesaba yatırabilir. Fon alabilir, buradan elde ettiği gelirleri Genel Merkez hesabına eklenir.

MADDE 8: GİDERLER

Şube avansı

Yolluk avansı

e) Konfederasyon aidatı

c) İş avansı

f) Eğitim fonu

d) Ücret avansı

g) Grev dayanışma fonu

a) Şube Avansı:

Şube adına Genel Merkez hesabına yatırılan üye aidatlarından %50’si şubelere avans olarak aktarılır. Yürütülen faaliyetlerin önceliği, önemi ve talep edilmesi halinde Şube ve Genel Merkez arasında bütçe olanakları gözetilerek avanslar artırılıp azaltılabilir. (Şube adına ödenen vergi ve sigorta şube payından düşülür.) Şubelerde İl Temsilciliklerine pay ayırır. Şubeler belgeledikleri harcamalarını aylık olarak genel merkeze bir sonraki ayın 10. gününe kadar gönderirler.

b) Yolluk avansı

Genel merkez ve şubelerin görevlendireceği MYK, ŞYK, Denetleme, Disiplin Kurulu Üyeleri, Temsilci ya da görevlendirilen üyelere verilir. Yolluk miktarı MYK tarafından belirlenir. Yol harcamaları yatak ücreti hariç yolluk 1. derecedeki 3600 ek göstergeli devlet memuru günlük yolluk miktarını geçemez.

Toplantıya katılan katılımcıların iaşe bedelini toplantıyı düzenleyen Şube veya Genel Merkez veriyorsa o güne gündelik yevmiye ödenmez.

Örgütlenme faaliyetlerinde mutat (otobüs, minibüs, tren) taşıma araçları kullanımı esastır. Zorunlu durumlarda kullanılan araçların zorunlu trafik sigortası ve kaskolu olması gerekmektedir.

Görev dönüşünde 1 hafta içinde belgelerin doldurarak mali sekretere teslim eder avansını kapatır. Sendika yöneticileri şehir içi ulaşım giderini ancak sendikal faaliyet gösterdikleri günler için puantaj düzenlemek koşulu ile ödenir.

c) İş avansı

Genel merkez veya şube yönetim kurulu kararı ile mal ve hizmet alımı için yapılan ödemedir. Mal veya hizmet işin %50’sini geçemez. Mal ve hizmet alımından sonra alacaklının hesabından tahsil edilir. Kullanılmamış iş avansı o ayın sonunda Genel Merkez hesabına aktarılır.

d) Ücret avansı

Merkez ve Şubelerde çalışan personelin ücretinden; geri alınmak üzere maaşın veya ücretinin %50’sine kadarı avans olarak verilebilir. Verilen avansın tamamı ilk ödemede tahsil edilir.

e) Konfederasyon aidatı

KESK tüzüğüne göre belirlenen oran her ay KESK hesabına aktarılır. f) Eğitim fonu

MYK kararı ile kullanılır. Sendika gelirinin %10’unu oluşturur. Sendikanın amaçlarına uygun eğitimler kurumsallaştırılarak sürekli hale getirilir. a) Üye ve yöneticileri kapsayacak merkezi eğitimler,

Şube ve temsilciliklere yönelik eğitimler,

Eğitime yönelik kitap, broşür ve diğer basım yayıma yapılacak harcamaların her biri için Eğitim fonunun 1/3’ünü geçmeyecek kadar kullanılır.

MADDE 9:

Hizmet avansları dışında sendika gelirleri amaçlar dışında kullanılamaz. Başka kişi ve kuruluşlara avans ve borç verilemez.

MADDE 10:

Sendika kasasında 5 günden fazla kalacaksa en çok 5 brüt asgari ücretten fazla nakit bulundurulamaz. Kasa avansı hiçbir şekilde sendika kasasının dışında tutulamaz.

MADDE 11:

Delegelerin, Genel kurul yemek ve konaklama yol ücretleri,

Başkanlar kurulunun veya Genel Meclis Toplantılarının yemek konaklama ve yol ücretleri,

Sekreterya toplantılarının yemek, konaklama ve yol ücretleri,

İl dışı görevlerde yönetici ve çalışanların yemek, konaklama ve yol ücretleri,

Toplantı veya kurul kararını Genel Merkez almışsa Genel Merkez tarafından, Şube almışsa Şube tarafından ödenir.

MADDE 12: PERSONEL ÜCRETLERİ VE KİRALARDAN

DOĞAN VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN ÖDEMESİ

Merkez ve Şube, kendi bütçelerinden ödeme koşuluyla, gelir durumları ve gereksinimlerine uygun hizmet büroları kiralayabilirler. Yönetim bürosu olarak kiralanan yerler, lokal hizmeti veremez, ticari olarak kullanamaz. Bu kiralamadan doğan vergileri genel merkez ödeyerek Şube payından düşer.

Yine Şubeler bütçe olanakları yeterli ise Genel Merkezin yazılı izni ile zamanlı (parçalı-birden fazla sendika ortak mekânda) veya tam süre ile personel çalıştırabilirler. Şube payı ile ücreti karşılanabilen personel çalıştırılması esas olup, karşılanamıyorsa çalıştırılmamalıdır. Çalıştırılan personel ile yazılı hizmet akdi yapılarak, yasa gereğince işlemleri bulunulan yerdeki sosyal güvenlik kuruluşuna Şube sıfatıyla başvuru yapılarak SSK prim tutarları Genel Merkez tarafından ilgili kurumlara zamanında ödenir. Şubeler adına ödenen SSK primleri de Şube payından düşülür.

Sendikanın mali açıdan personel ücretlerini ödeyemeyecek duruma gelmesi durumunda ihtiyacı doğrultusunda kıdem tazminatını ödeyerek tasarrufa gidilebilir. Bunu yaparken en az etkilenen, hizmetine ihtiyacı en az olan personelden başlanır ve diğer sendikalar tarafından istihdam edilme koşulları aranır. Çalışanların yıllık ücretli izin belgelerinin bir nüshası Genel Merkeze gönderilir.

MADDE 13: TEMSİL VE AĞIRLAMA

Bütçe olanakları ölçüsünde yurtiçinden ve yurtdışından Genel Merkez ve şubeleri ziyarete gelen konukların ve onlarla birlikte bulunması zorunlu olan sendika yöneticilerine, konukların rehber ve çevirmenlerin, yemek, konaklama vb. ihtiyaçları yönetim kurulu kararı ile karşılanır. Sendikayı temsilen katılan toplantılara ya da ziyaret edilen kişi ve kuruluşlara, anma ve kutlama programlarına gönderilen çiçek vb. giderleri için harcama sendika tarafından karşılanır.

Harcamalar yapılırken bütçe olanakları dikkate alınır.

MADDE 14: GÖREVİ İHMAL SONUCU CEZA

Yasa, Ana Yönetmelik ve Yönetmelik hükümlerinin zamanında yerine getirilmemesinden doğan cezalar ilgili organ üyesi ve yönetim kurulu üyelerince ödenir. Bu durumun oluşmasında ilgili kişi ya da kişilerin kastı var ise disiplin kuruluna sevk edilir.

MADDE 15: DEMİRBAŞ ALIMI, KAYITLARIN TUTULMASI VE DÜŞÜRÜLMESİ

Genel Merkezce satın alınan veya bağış yoluyla sağlanan demirbaşlar ve şubelerdeki demirbaşların belgeleri Genel Mali Sekretere teslim edilerek demirbaş eşya defterine kaydedilir. Şubelere demirbaşlar Şube Yürütme Kurulu kararı ve Genel Merkez Yürütme Kurulu onayı ile alınır. Kullanılmayacak duruma gelen demirbaşlar, benzer yollar izlenerek kayıttan düşürülür.

Madde 16: MUHASEBE USULÜ, TUTULACAK DEFTERLER VE KULLANILACAK DİĞER BELGELER

Muhasebe Usulü:

Sendikanın muhasebe usulü, Vergi Usul kanunu hükümleri uyarınca çıkarılan muhasebe sistemi uygulama genel tebliğinde belirtilen tek düzen hesap planına uygun bilanço esasıdır. Şubeler mali yönetmelik gereği gönderilen %50 avans payı ilgili şubenin avans hesabına borç yazılmak suretiyle aktifleştirilir. Şubeler, işletme defteri esasına göre muhasebe kayıtlarını tutar. Şubeler, örneği bu yönetmelikte belirtilen gelir gider cetvelini iki nüsha olarak tanzim ederek bir nüshasını ilgili ayı takip eden ayın 10. gününe kadar Genel Merkeze göndereceklerdir. Şubelerin giderleri, gelir-gider cetvelindeki gider kalemleri bazında şube gider hesabına borç kaydedilerek ilgili Şubenin avansından düşülecektir. Şubelerin, gider belgeleri, Genel Merkeze aylık gelir-gider cetveli ile gönderilir.

Gider belgelerini harcadıkları ayı takip eden ayın 10. gününe kadar göndermeyen şubelere avans verilmesi MYK yetkisi dahilindedir.

Tutulacak Defterler:

Envanter Defteri

Demirbaş Defteri

Defter-i Kebir

Gerekli Görülen Öteki Defterler

Şubelerde İşletme Defteri tutulur.

Rapor Verme Yükümlülüğü:

Şubeler, her ay Genel Merkeze gelir-gider raporu vermekle yükümlüdürler.

Harcama belgelerine harcamayı yapan kişi adını soyadını ve harcamanın ne için yapıldığını yazar, imzalar Mali Sekretere teslim eder. Mali Sekreter de onaylayarak mahsup fişine ekler.

Merkez Yürütme Kurulu, Şubelerden aldığı raporlar, her şubenin gelir-gider ve ödenti akışı durumunu yayınlayarak ya da çoğaltıp dağıtarak üyelerin bilgilenmesini sağlar. Her şube, uygun aralıklarla kendi gelir-gider durumunu üyelerine yazılı olarak açıklamakla yükümlüdür.

Yıl Sonu Hesaplarının Bağlanması:

Sendika Genel Merkez ve Şube hesapları yıllık olarak bağlanır. Hesap dönemine ait Bilanço ve Gelir Gider tablosu hazırlayarak hesap dönemini takip eden üç ay içerisinde Çalışma Bakanlığına ve KESK’e gönderilir.

MADDE 17: BU YÖNETMELİĞİ YAPI-YOL SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU YÜRÜTÜR.

Bu yönetmelik değişikliği 23/08/2024’te Yapı-Yol Sen Genel Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Anahtar Kelimeler:Yol, Yapı, Altyapı, Çevre ve Şehircilik,AFAD ve Tapu Kadastro Kamu Emekçileri Sendikası